dimarts, 23 de juny del 2015

SPIRANTHES AESTIVALIS

Spirantes Aestivalis

Avui toca parlar d'una de les últimes orquídies de la temporada a casa nostra , aquesta és la Spiranthes aestivalis o espirant estival.  Com indica el seu nom és una petita orquídia amb una forma, bastant diferent de les altres, que te la seva infloresència en forma d'espiral com el seu nom indica. 

La veritat és que és blanca, bastant "lletjota" i exageradament difícil de fotografiar principalment pel seu hàbitat ( toca posar els peus en remull ) 

La primera vegada que la vaig veure en foto hem va venir a la imatge una foto que volia fer a aquesta orquídia, i sense ser exactament el que volia plasmar en la idea original si aproxima prou com per que serveixi de portada a l'entrada del bloc. Potser es ser una mica agoserat al utilitzar una imatge en blanc i negre d'una flor, però és com la vaig imaginar i com vull transmetre-la.








L'hàbitat on viu aquesta senyoreta és d'alló més curiós , viu entremig de les roques en el curs dels rierols, un lloc ben difícil ja que el volum de terra que te per poder viure és limitadíssim i fàcilment rentat per les crescudes dels rius de casa nostra que tot i que la major part de l'any el seu estat és gairebé sec quant plou gran quantitat d'aigua circula de amb una força descomunal. Segurament per això es troba en molt pocs llocs del nostre territori. 





Les orquídies com moltes altres plantes necessiten els seus pol.linitzadors per tal de poder aconseguir trapassar el pol.len d'unes flors a les altres, en aquest cas solen ser generalment pol.linitzadors molt específics que limiten molt que puguin expandir-se com a població de gran manera. Aquí us deixo unes imatges d'un petit pol.linitzador que vaig poder captar mentre feia les fotos d'aquests petits exemplars. El més curiós de veure és com porta enganxats al cap els pol.linis de la flor. 

















4 comentaris:

  1. Doncs t'aplaudeixo la idea de fer-la amb blanc i negre t'ha quedat molt xula, guanya molt. Les del pol·linitzador també m'han agradat

    ResponElimina
    Respostes
    1. Realment quan tens una imatge al cap moltes vegades és molt difícil arrivar a plasmar-la , en aquest cas tot i no estar gaire content hem dono per satisfet, merci per passar.

      salut.

      Elimina
  2. Sembla que és una orquídea molt difícil de fotografiar o si més no que quedi bé. Fer desenfocs extrems no m'acaba de convencer i trobar el punt adient que ha d'estar enfocat en detriment dels altres em sembla molt difícil per a que sigui visualment potent amb aquesta forma d'espiral que té.

    Possiblement tancant més el diafragma si el fons fos prou lluny com per a que surtis desenfocat amb la major part de la orquídea (o tota) enfocada seria una altra cosa. Això és lo ideal perquè per lo que expliques, no conec de res a aquesta orquídea, els seus hàbitats no permeten això.

    No em sembla pas una orquídea fotogènica (que quedi bé a les fotos) si bé si que has fet un bon treball en intentar-ho. La de l'insecte (la 5ª començant per baix és la que més em crida l'atenció tot i així li trobo massa tijes per darrera).

    Ens veiem.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci per les crítiques, realment és difícil treballar dins l'aigua, zona que rellisca, si ens hi fessin estar per força no ho faríem, però no és escusa per no ser capaç de treure enqudraments prou nets, tot i que és molt difícil de fer i més tenin en compte que amb la poca terra que hi ha entre les pedres vaig anar molt en compte en no trencar cap planta ni arrancar res per no fer malbé l'hàbitat d'aquesta i alguna altra planta de la zona.

      referent als pol.linitzadors, a 30ºC la velocitat en la que es mouen aquests animalons és inversament proporcional a la capacitat de plasmar-los de forma decent, jajajaja,

      salut.

      Elimina