diumenge, 7 de juny del 2015

LA PRESÓ DE FIGUERES

La Presó de Figueres

Avui vull fer una entrada una mica especial, molt diferent al típus de fotografía que acostumo a fer normalment. Fa uns dies amb la gent d'ACFAE  . Associació fotogràfica de l'Alt Empordà de la qual soc soci, vàrem fer una visita a l'antic centre penitenciari de Figueres. Una oportunitat única per inmortalitzar un tros de la historia d'una ciutat i d'una societat. 

     La veritat és que un lloc com aquest et pot  transmetre sensacions contradictories, com va ser el meu cas i vaig arribar a casa realment frustrat pel resultat obtingut.


     Una sensació extranya t'envaeix al creuar aquelles portes de ferro, ara fora de servei, que fins fa poc temps limitaven la llibertat duna serie de persones que allà estaven retingudes per haver comes actes fora de la llei. La veritat que si una presó ha de servir per una possible reinserció posterior, el estar allà dintre encara no se si et fa venir ganes de no tornar-hi, això que només hi vam passar dues hores o et pot enfonsar en un estat d'absoluta desesperació. Aquest tema podria allargar-se molt i no és el que avui ens ocupa.

     Com he dit vaig sentir una sensació de bloqueig. L'ambient, la buidor, la pols, la decadència, que encara avui m'emprenya quan veig els resultats obtinguts. 


" Anel de llibertat "

Vaig estar molta estona, gairebé mitja hora observant aquest colom com tancat en una de les sales dels antics tallers, anava i venia de la finestra sense ser capaç de sortir junt amb altres companys i hem va venir al cap el títol d'aquesta foto. 


La Rosa, anava i venia de la galeria central per fer-se un "selfie" i el seu moviment intenta emular el sentiment extrany d'una ànima en aquest indret. 










Aquesta imatge la vaig veure com moltes abans de fer-la propiament a la càmera i instantàniament la vaig visualitzar com al tancament d'aquesta entrada al bloc





4 comentaris:

  1. Ostres, és un lloc molt impressionant, aquestes parets han de portar molta energia :-) La del colom està molt bé però les altres també. Bona feina la que vareu fer, segur que si! Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per passar Eduard, a mi personalment l'energia me la van treure al entrar-hi, una sensació rara t'envaeix al creuar les portes.

      salut.

      Elimina
  2. A mi em passa el mateix...
    No m'agrada cap de les fotos que vaig fer. Potser alguna penso que destaca de les altres però no vol dir que li doni l'aprovat. A mi també em va envair aquella sensació extranya entre "claustrofobia" i "mal rotllo". Segurament pura suggestió perquè ja feia 1 any o més que estava en desús però igualment allò em va bloquejar i només vaig fer fotos amb "enquadraments fàcils". Passades 1 hora i mitja o dos ja volia fotre el camp d'allà.

    De les teves fotos m'agrada especialment la última no tant per la foto en si, sino pel missatge que hi veig. Un cordill a la porta amb un tros de roba que no sé si serviria per estirar la porta o no però a mi em recorda un penjat a on el fil és la corda i el tros de roba és el cos.
    Tot això queda reforçat am l'enganxina... "Game Over" (final del joc)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Dani per passar, a mi també és la foto que m'omple més la última, pel missatge que transmet sobretot d'un lloc que ja ha acavat el seu ús . I també podem anar més enllà pel que fa a la persona que hi podia haver estat tancada.

      Elimina